sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Tekijänoikeudet luokkahuoneessa

Tässä dokumentissa (linkki) on kooste keskeisitä opettajan työhön liittyvistä tekijänoikeuksista. Mm. että opettaja SAA näyttää tykillä suoraan videoita Youtubesta (Kopiosto/Kallanranta).

Samoin videoihin voi laittaa linkkejä wilmaan, Moodleen jne. Mutta videoiden upottaminen tekijänoikeussyistä voi olla ongelmallista, JOS a) youtubeen on laitettu tekijänoikeuden alaista materiaalia, b) tekijä itse varaa tekijänoikeudet.

Mutta kannattaa huomata, että suuri osa Youtuben materiaalista on tekijänoikeusvapaata, tekijän itsensä koostamaa materiaalia.

Tarkempia tietoja mm. http://opettajantekijanoikeus.fi ja http://kopiosto.fi

Helpotuksia opettajalle

Tällä hetkellä käydään keskustelua siitä, onko luokkahuoneopetus julkista vai ei-julkista. On otettu kanta, jossa luokkahuoneessa, oppilaiden kanssa tapahtuva opetus olisi ei-julkista ja siellä voitaisiin käyttää mitä materiaalia tahansa, täysin vapaasti. Mutta jos sama tilanne on esimerkiksi koulun juhlassa liikuntasalissa, tämä olisi julkista ja silloin esittäminen yllä esitetyin ehdoin.

Tekijänoikeus on myös asianomistajarikos, jolloin tekijänoikeuksista ei voi lähteä käräjöimään kolmas taho, vaan tekijänoikeuksien omistaja tai tätä edustava taho (esim. Kopiosto tai Teosto) voi oikeusprosessin käynnistää. Kynnys tähän on ymmärrettävästi melko suuri.

Koulujen digiluvat (linkki) tuovat myös helpotusta opettajan arkeen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut Digiluvan kaikille opetushallituksen alaisille peruskouluille ja lukioille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti