perjantai 28. marraskuuta 2014

Palaute Ulla Hintikalta

YHTEENVETOA Harjoitustöiden osalta 22.11.2014
Omaa pohdiskelua voi syventää pohtimalla itseä ruumiin tunnekokemusten ja itsen tunnistamisen kautta, siinä miten toimin ryhmässä ja miten kohtaan ryhmän ja miten reagoin erilaisiin vasteisiin.
Pohtiessa kannattaa miettiä, mitkä ohjaavat tunnekokemusta esim. sisäinen/ päänsisäinen tunnemielikuva vai ulkoinen realiteetti. Ovatko tunnekokemukseni tasapainossa ja käytössä minulla myös omassa työssäni ja mistä ne viriävät esim., omista kokemuksista varhaisiin kiintymyssuhteisiini, kokemuksista auktoriteetteihin, suhteestani kuriin ja järjestykseen, herkkyydestäni, temperamentistani ikävaiheestani, kuormittumisestani, jne. Toimiiko minun itsesäätely etten välitä ärtyvyyttäni eteenpäin vaan pystyn sen käsittelemään voimavarakseni ja säilymään turvallisena aikuisena. Tässä osviittaa, mitä voisi pohdiskella.

miten toimin ryhmässä/suhteessa ohjaajaan:
-       miten suhtaudun yksityisyyteeni ja miten ratkaisen ko. tilanteen; suojaudunko pakenenko jonnekin erilaisin keinoin, esim. huumoriin vai mykistynkö vai odotinko että ohjaaja suojelee tai tekee puolesta, yms.
-       mitkä tunnelmat vaihtelevat mielessäni, esim. aggressio, turhautuminen, saanko ne käännettyä voimavaraksi ja toimin itsenäisesti ja ryhmän jäsenet huomioiden tavoitetta kohti
-       tunnenko tunteita, myös ruumiillisesti, esim. niskajännitys, kiireinen puhe, jne.
-       keskusteliko ryhmä, tartuttiinko yhteisesti toimeen, miten minä edesautoin tilannetta

miten kohtaan ryhmän/ohjaajan:
-       miten koin ryhmäni tuen ja turvallisuuden: sain tukea, uutta ajateltavaa, helppo olla ja sanoa oma mielipide, eristäydyin, olin hiljaa, tein omiani, lähdin pois ryhmästä
-       olenko vastuullinen toimija, kannustanko vai estänkö muita käytökselläni
-       auttoiko ohjaaja tarpeeksi
-       kaipasinko tukea ja turvaa enemmän
-       tulinko ymmärretyksi vai jäinkö yksin ja miten pärjäsin yksin jäädessäni
-       otanko vastuuta itsenäisesti yhteisestä tehtävästä vai tukeudunko ohjaajaan
paljon muuta mitä varmaa itse kullekin viriää:
-       löysin uuden tavan toimia ja uusia keinoja ratkaista oman vuorovaikutuksen pulmia mielen sisällä ja toisen/toisten kanssa, jne.




Kaiken kaikkiaan toimitte hienosti ja paneutuen yllättäviltäkin tuntuvien kuvallisten haasteiden edessä!

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Taideterapiasta

Taideterapiasta löytyy ideoita ja vinkkejä esim. pinterestin kautta. Hakusanat art journal diy, art book tai art therapy antavat paljon paljon erilaisia ideoita omaan käyttöön. :)
Alla kuvat myös tehtävistä- saattavat olla jo käytössä teillä. 









sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Tekijänoikeudet luokkahuoneessa

Tässä dokumentissa (linkki) on kooste keskeisitä opettajan työhön liittyvistä tekijänoikeuksista. Mm. että opettaja SAA näyttää tykillä suoraan videoita Youtubesta (Kopiosto/Kallanranta).

Samoin videoihin voi laittaa linkkejä wilmaan, Moodleen jne. Mutta videoiden upottaminen tekijänoikeussyistä voi olla ongelmallista, JOS a) youtubeen on laitettu tekijänoikeuden alaista materiaalia, b) tekijä itse varaa tekijänoikeudet.

Mutta kannattaa huomata, että suuri osa Youtuben materiaalista on tekijänoikeusvapaata, tekijän itsensä koostamaa materiaalia.

Tarkempia tietoja mm. http://opettajantekijanoikeus.fi ja http://kopiosto.fi

Helpotuksia opettajalle

Tällä hetkellä käydään keskustelua siitä, onko luokkahuoneopetus julkista vai ei-julkista. On otettu kanta, jossa luokkahuoneessa, oppilaiden kanssa tapahtuva opetus olisi ei-julkista ja siellä voitaisiin käyttää mitä materiaalia tahansa, täysin vapaasti. Mutta jos sama tilanne on esimerkiksi koulun juhlassa liikuntasalissa, tämä olisi julkista ja silloin esittäminen yllä esitetyin ehdoin.

Tekijänoikeus on myös asianomistajarikos, jolloin tekijänoikeuksista ei voi lähteä käräjöimään kolmas taho, vaan tekijänoikeuksien omistaja tai tätä edustava taho (esim. Kopiosto tai Teosto) voi oikeusprosessin käynnistää. Kynnys tähän on ymmärrettävästi melko suuri.

Koulujen digiluvat (linkki) tuovat myös helpotusta opettajan arkeen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut Digiluvan kaikille opetushallituksen alaisille peruskouluille ja lukioille.